W dniu 23 września, 16 października i 16 listopada 2015 roku w ramach działań towarzyszących Programowi Operacyjnemu Pomoc Żywnościowa 2014-2020 (FEAD 2015) odbyły się warsztaty kulinarne finansowane przez Bank Żywności. Warsztaty przeprowadzono w ramach podpisanej umowy na dystrybucję żywności między OSP Brudzyń, a Bankiem Żywności w Koninie. Pogadankę oraz pokaz kulinarny poprowadziła Pani Bożena Palpuchowska.
Podczas spotkań uczestnicy uczyli się praktycznego wykorzystania otrzymywanych produktów żywnościowych, głównie kaszy, mielonki, ryżu, makaronu itp. W ramach warsztatów zostały wykonane dania tj.: pyrczok, kotlety ziemniaczane, kotlety z kaszy jęczmiennej, pierogi z farszem mięsnym, pierogi z jabłkami, a na deser pyszne ciasteczka.
Warsztaty kulinarne spotkały się z bardzo pozytywnym przyjęciem i zadowoleniem ze strony uczestników, którzy zgłosili chęć uczestnictwa w kolejnych tego typu spotkaniach. Miło nam było gościć również przedstawicielki Kół Gospodyń Wiejskich. Dzięki uprzejmości Pani sołtys - Anny Surdygi wraz z Kołem Gospodyń Wiejskich, Prezesa OSP Brudzyń - Pana Henryka Świętochowskiego, Przwodniczącego Rady Gminy – Pana Kazimierza Wdowińskiego i Wójta Gminy Brudzew Pana Cezarego Krasowskiego spotkanie mogło się odbyć w Świetlicy Wiejskiej w Brudzyniu.